De Witte - Van der Heijden Architecten

ENSCHEDE Postbus 1293
7500 BG
T 053 430 38 35 E G.dewitte@dwvdh.nl
       

De locatie van dit herinrichtingsplan in Overdinkel, is het voormalig ABTB-terrein, aan de Willem Gamestraat. Karakteristiek voor de invulling is kleinschalige individualiteit met samenhang rondom een pleintje. Het voormalige ABTB-gebouw is jammer genoeg gesloopt en de muur, die daarna overblijft, heeft door het nieuwe metselwerk wel een heel bijzondere uitstraling gekregen.


Het plan bestaat uit een L-vorm waarbij de korte poot (4 woningen) het groen begrenst met een basement en daarop losse blokjes. De lange poot van de L-vorm (5 woningen) sluit de richting naar de diepe achtertuinen af. Het parkeren is geconcentreerd langs de rand waardoor het pleintje autovrij blijft.

De kubistische blokjes steken uit voor de onderbouw waardoor er een overgangsgebiedje ontstaat tussen openbaar en privé. Dit biedt tevens mogelijkheden voor sociale contacten en -controle. (lekker zitten in de zon aan het pleintje, levendigheid) Het pleintje krijgt een speelse inrichting met groen, zit- en speelplekken.

De woningen zijn breed en hebben daardoor ook een brede tuin, grenzend aan de groenstrook. Ze hebben zowel een woonplek aan het plein als aan de tuinzijde en zijn flexibel indeelbaar, dwz extra grote woonoppervlakte of combinatie wonen/slapen op begane grond. De verdieping heeft een volwaardige slaaplaag met badkamer. Een woonplek voor zowel senior als starter.

De vormgeving van de woningen is een basement van stoere baksteen en een lichte gestucte opbouw.

P1140313     P11403251

P1140429     P11403151

Schermafbeelding 2014-10-22 om 19.40.17