De Witte - Van der Heijden Architecten

ENSCHEDE Postbus 1293
7500 BG
T 053 430 38 35 E enschede@dwvdh.nl
       

REVITALISERING WOONHUIS/KANTOOR

Aan de Deken Hooijmansingel 4 te Groenlo hebben wij onlangs ons eigen woonhuis/kantoor in 6 weken verbouwd tot een zeer energiezuinig gebouw en heeft de uitstraling een complete metamorfose ondergaan.

Het bestaande dak van de woning is opgehoogd met dakisolatie met een rc. waarde van 10. Ook de gevels zijn voorzien van isolatiemateriaal. 14 tot 45 cm aan gevelisolatie zorgt voor een rc. waarde van 8. Alle bestaande houten kozijnen zijn vervangen voor aluminium kozijnen met triple beglazing (u-waarde 0,8). Aan de zuidzijde van het gebouw is er gekozen voor het plaatsen van vaste lamellen als permanente zonwering. Deze zonwering zorgt ervoor dat de zon in de zomer buiten gehouden wordt en dat de lamellen in de winter optimaal gebruik maken van de warmte die de zon uitstraalt om hiermee het gebouw te verwarmen. Recentelijk zijn er 33 zonnepanelen op het kantoorgedeelte geplaatst. Hierdoor is ons kantoor qua elektriciteit geheel zelfvoorzienend geworden.

De verbouwing heeft ervoor gezorgd dat de maandelijkse energielasten met €250,- zijn gedaald naar €50,-. Qua energielabel is het gebouw van een E naar een A+ label gegaan. Daarnaast heeft het pand door de nieuwe uitstraling een meerwaarde opgeleverd die veel hoger is dan de geïnvesteerde kosten. Hierdoor heeft de investering een terugverdientijd van 6 weken (de bouwtijd).

Wat veel inwoners van Oost Gelre niet weten is dat de gemeente naast een subsidie ook een lening verstrekt voor duurzame investeringen in een bestaande woning, waarvan de rente 3% lager ligt dan de marktrente, met een minimum van 0,8 %. Hierdoor probeert Oost Gelre zijn inwoners te stimuleren om juist nu te investeren in een energiezuinige verbouwing.

Bekijk de film over onze aanpak en het proces:

 

VEEL BELANGSTELLING DUURZAME HUIZENROUTE

Zaterdag 26 oktober 2013 hebben diverse bewoners hun energiezuinige woning opengesteld voor belangstellenden. Dit in het kader van de Duurzame Huizenroute, die bedoelt is om regionaal en nationaal mensen te enthousiasmeren hun woning energiezuiniger en duurzaam te maken.

120 belangstellenden hebben deze zaterdag het resultaat bekeken op ons architectenbureau en zich laten informeren over de verbouwing en de laatste ontwikkelingen op het gebied van revitalisatie, duurzaamheid en energiezuinige toepassingen.

Middels een film, details van gebruikte materialen en technieken konden de aanwezigen op deze dag het hele gevolgde ontwerp- en bouwproces aanschouwen en beleven.

Voor hen die niet in de gelegenheid waren om tijdens deze open huizenroute het resultaat te bekijken, is nog steeds de mogelijkheid om met Herman van der Heijden een afspraak te maken.

Daarnaast heeft de stichting  "Achterhoek Duurzaam Verbouwen" informatie op hun website staan. (www.verduurSaam.nl).

Bekijk een sfeerimpressie van deze dag.

 

IN DE MEDIA

De integrale aanpak van het verduurzamen van de woning/kantoor heeft veel media aandacht met zich meegebracht. Bekijk hier een interview van de regionale omroep ZSOM en diverse kranten artikelen.